DNS Nedir? DNS Ayarları Nasıl Yapılır?

İçindekiler

DNS, internet dünyasının en önemli detaylarından biridir. Daha iyi bir internet deneyimi hedefleyenler için DNS nedir sorusuna yanıt vereceğiz. Kullanıcılar, günümüzde erişime kapalı sitelere girme sorunundan mustaripken aslında bunun çözümü son derece basit. Bilgisayar, telefon ve tablet gibi tüm aygıtlarda yapılacak DNS değişikliği sayesinde erişim engelleri ortadan kaldırılıyor. Üstelik doğru sunucu tercihinde erişim hızlarında bariz artış da görülüyor.

Günümüzde yüz binlerce site devletler tarafından mahkeme kararıyla kapatılabiliyor. Bu engelleme web sitesinin IP numarası üzerine yapılır. DNS ise IP yerine domain adıyla bağlantı kurduğundan kullanıcılar tüm web adreslerine doğrudan bağlantı kurabilir.

DNS yani “Domain Name System” dünyanın her yerinde kullanılan legal bir erişim yöntemidir. Windows, iOS, Androi ve MacOS işletim sistemlerinin tamamında kullanılabilir. Peki ama DNS ayarları nasıl yapılır? En popüler DNS sunucuları listesi hangisi? Sıfır Yazılım’ın hazırladığı bu yazı sonunda konuyla alakalı aklınızdaki tüm soru işaretleri giderilmiş olacak.

dns nedir 2

DNS Nedir?

İnternet kullanıcıları tarafından sık sık DNS nedir sorusu gündeme gelir. Temelde ara sunucu mantığıyla açıklanabilen bu yapı geniş tanımıyla şöyle ifade edilebilir: makinaların karşılıklı etkileşimini sağlayan, IP adreslerin karmaşık yapısını daha basit hale dönüştüren sisteme DNS adı verilir. Çok basit bir sistem ile çalışır. Daha yalın anlaşılabilmesi için telefonunuzu örnek olarak gösterebiliriz. Nasıl ki kişileri kaydettikten sonra daha kolay erişebilmek için isimlendiriyorsunuz, bu sistem de web sitelerinin adresini basit tanımlanacak seviyeye indirger.

Google arama motoru hemen herkesin bildiği, gün içinde sık sık kullandığı bir site. URL çubuğuna “www.google.com”  yazınca doğrudan siteye bağlanıyor. Oysa “216.58.207.163” Google’ın gerçek adresi, fakat DNS yani tam haliyle Domain Name Server sayesinde bu karmaşık sayıları kullanmak zorunda kalmıyoruz. Örnek domain adresleri ve IP karşılıklarını gösterelim:

  • com > 172.217.17.174
  • com > 40.112.72.205
  • com > 17.142.160.59
  • com > 185.60.216.35

DNS nedir sorusunun yanıtı kadar nasıl çalıştığı da merak uyandırıyor. Opera Mini, Opera Mobile, Safari, Chrome, Edge gibi popüler web tarayıcılarına bir sitenin adını girdiğinizde tarayıcı bu komutu doğrudan Domain Name Server sunucusuna iletir. Sunucu sitenin karşılığını bulur ve erişimi sağlar. Eğer bir karşılığı yok ise “Domain Name Server sunucusu yanıt vermiyor” yanıtı alınır.

DNS Ayarları Nasıl Yapılır

DNS Ayarları Nasıl Yapılır?

DNS değiştirmeyle çok daha konforlu ve hızlı erişim kolaylığına ulaşılır. Windows, Mac, iOS ve Android diğer tüm işletim sistemlerinde ayarları revize etmek mümkün. Fakat her işletim sisteminde farklı adımlar uygulanır. Öte yandan mobil ile web aygıtlarında da değişik yöntemler uygulanır.

İşletim sistemleri sabit DNS verileri kullanır. Bu sistem ile yine IP domain dönüşümü yapılsa da çoğu siteye erişim yapılamaz. Telefon ya da bilgisayarda IP sunucu değişimi yapıldığında tüm sitelere sınırsız erişim imkanı oluşur. Peki ama DNS ayarları nasıl yapılır? En popüler işletim sistemleri için DNS değiştirme yöntemlerini açıklıyoruz…

A.     İOS DNS Ayarlarını Değiştirme Yöntemi

İphone telefon ürünlerinin tamamı İOS işletim sistemini kullanır. Domain Name Server ayarlarını değiştirmek ise oldukça basittir. İOS DNS ayarları nasıl yapılır cevabı için ilk adım ayarlar kısmına girmek. Cihazda AYARLAR menüsüne girin ve Wi-Fi sekmesini seçin. Kullandığınız Wi-Fi noktasının üzerindeki “İ” simgesine tıklamanız gerekiyor. DHCP sekmesi alt kısmında DNS bölümüne istediğiniz sunucu bilgisini girin. Yazının ilerleyen kısmında popüler sunuculara değineceğiz.

NOT: Birincil ile ikincil DNS bilgisi arasında boşluk bırakmamaya ve araya virgül koymaya dikkat ediniz.

B.     Android DNS Ayarlarını Değiştirme Yöntemi

Android DNS ayarları nasıl yapılır sorusu sık sık gündeme gelir, zira dünyanın İOS’tan sonra en yaygın kullanılan işletim sistemidir. İster telefon isterse de tablette bu işlem oldukça kolaydır. Telefon menüsünden AYARLAR kısmını açın. Hemen ardından kablosuz bağlantıya girin. Bağlı olduğunuz ağın üzerine basılı tuttuğunuzda önünüze seçenekler çıkacak. Oradaki AĞI DEĞİŞTİR kısmına dokunun ve STATİK seçeneğini işaretleyin. Sunucu ayarlarını elle manuel şekilde girebilirsiniz.

C.      MacOS DNS Ayarını Değiştirme Yöntemi

Apple bilgisayarlarda MacOSx işletim sistemi kullanılmaktadır. Windows’a göre daha komplike gibi görünse de aslında MacOSx DNS ayarlarını değiştirmek aynı pratikliğe sahip.  İlk adım menü üzerinden SİSTEM TERCİHLERİ kısmına tıklamak ve AĞ menüsüne giriş yapmak. Bağlanılan bağdaştırıcı seçildikten sonra İLERİ DÜZEY sekmesi tıklanır. Açılan penceredeki DNS verilerini temizlemelisiniz. Sonrasında birincil ve ikincil adresleri girebilirsiniz.

D.     Windows PC DNS Ayarını Değiştirme Yöntemi

Windows işletim sisteminin son sürünü Windows 10 üzerinde birkaç adım uygulayarak DNS ayarlarını değiştirmek yeterli oluyor. AĞ VE İNTERNET AYARLAR sekmesini açarak hemen işe koyulabilirsiniz. Devamında da BAĞDAŞTIRICI SEÇENEKLERİ DEĞİŞTİRİN sekmesine tıklayın. Karşınıza AĞ BAĞLANTILARI bölümü gelecek. Birçok Wi-Fi bağlantısı içinden kendi kullandığınızın üzerine sağ tıklayınız. Çok sayıda protokol göreceksiniz. Burada da TCP/IPV4 protokolüne çift tıklamanız yeterli. Son bir aşama kaldı: “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” butonunu işaretlemek ve tercih ettiğiniz sunucu bilgilerini girmek. Kaydedip çıkabilirsiniz.

DNS Sunucuları Listesi

2024 Yılında Güncel DNS Sunucuları Listesi

DNS ayarları nasıl yapılır kısmında en kritik noktalardan biri hızlı ve güvenilir bir sunucuya bağlanmaktır. Bu sistemin kolaylığını manipüle eden kötü amaçlı sunucuların varlığı unutulmamalı. Genelde 8.8.8.8 / 8.8.4.4 sunucu kullanımı yaygın. Fakat daha güvenilir seçeneklere de yönelmek isterseniz, aşağıdaki önerileri listenize eklemeniz önerilir.

1.      Quad9 DNS Sunucuları

İnterneti en üstten en alt tabana kadar güvenli hale getirmek misyonuyla oluşturulan Quad9 sunucusu 2024 yılının güvenilir DSN sunucuları arasında gösteriliyor. Kullanıcıların anonimliğini korumayı hedefliyorlar. Bu yüzden kimlik avı, kötü amaçlı yazılımları engellerler.

  • 9.9.9

2.      OpenDNS DNS Sunucuları

Dünyanın en popüler DNS sunucularından biri de OpenDNS sistemidir. Sahibi Cisco’dur. İki farklı ücretsiz kullanım hakkı tanınıyor: Family Shield ve Home. Biri çocukları korurken diğeri de daha hızlı ve erişim engeli olmadan kullanımı sağlıyor.

  • 67.222.222

3.      Google DNS Sunucuları

Google’ın kendi ürünü olunca haliyle en çok kullanılan ve güven veren bir DNS sağlayıcısı oluyor. Güvenlik kadar hıza da odaklı bir yapı. Daha hızlı internet deneyimi için tercih edebilirsiniz.

  • 8.8.8

4.      Verisign DNS Sunucuları

Üretici şirket, kullanıcı verilerini kesinlikle üçüncü taraf şirketlerle paylaşmadığını iddia ediyor. Elbette %100 kesinliğe sahip olmak mümkün değil ancak kullanıcı sayısına bakılınca en trend DNS sunucuları arasında gösterebiliriz.

  • 6.65.6

DNS Hakkında Sık Sorulan Sorular

DNS ayarları nasıl yapılır sorusunu tüm işletim sistemleri için yanıtladık. Konuyu detaylarıyla ele aldık. Sık sorduğunuz birkaç soruya yanıt vererek konuyu daha da pekiştirmek istiyoruz.

a)     DNS değiştirmenin internet hızına etkisi olur mu?

DNS yapılandırması neticesinde internet hızında ciddi değişiklikler yaşanabilir. Bu her zaman artış yönünde değil, bazen de azalma eğiliminde de gerçekleşir. Bu sebeple seçilecek sunucuya dikkat edilmesi tavsiyedir.

b)     2024’ün en hızlı DNS adresi ne?

8.8.8.8 ve 64.6.65.6 sunucuları, seçenekler arasında hız odaklıdır. Tercih edebilirsiniz.

c)      DNS kullanmak güvenli mi?

İşletim sistemlerinin sunduğu DNS sunucularının en güvenli seçenek olduğu yanlış bir kanıdır. Bu alanda daha güvenli seçenekler de bulunur. Google, OpenDNS ya da Quad9 güvenilir kabul edilen sunucular.

DNS Nedir DNS Ayarları Nasıl Yapılır

Kendi kanalını kurarak kitlelere ulaşmak ve bunu bir kazanç yapısına dönüştürmek isteyenler YouTube kanalı açma rehberine ihtiyaç duyuyor.

Site yöneticileri dönem dönem WordPress’te cache nasıl temizlenir sorusuna yanıt bulmak istiyor. Özellikle bu ihtiyaç, site üzerinde bir

Stoksuz E-ticaret modeliyle kazanç elde etme, online dünyada para kazanmanın en güvenli ve risksiz yöntemlerinden biridir. Minimum risk,

İnsan, gündelik yaşamında aktif kullandığı birçok araç ve donanımı ara ara kontrol eder. SEO Audit de aktif bir

Doğru ve etkili SEO title yazma web sitesinde tıklanma oranlarını yükselten bir metriktir. Fakat web siteleri için içerik

Teknolojinin geldiği noktada e-ticaret arenasına sürekli yeni seçenekler giriyor. Dropshipping iş modeli de internet üstünden satış yapmada son

WhatsApp
Merhabalar 👋
DNS Nedir? DNS Ayarları Nasıl Yapılır? hakkında daha fazla bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.