Etkili SEO Title Yazma Teknikleri

İçindekiler

Doğru ve etkili SEO title yazma web sitesinde tıklanma oranlarını yükselten bir metriktir. Fakat web siteleri için içerik üretilirken ya da SEO optimizasyonu yapılırken başlık kısımları genelde göz ardı edilir. En basit şekilde düşünecek olursak, arama motoru aratmalarında SERP’lerde kullanıcıların karşısına ilk yazının başlık kısmı çıkar. Bu da önemini gözler önüne seriyor.

Başlık, içeriğin konusunu tek bir cümlede özetler. Kullanıcıların aradığı konuya ulaşmasını sağlar. Haliyle Google sıralama metriklerinde yükselmek, SERP’te var olmak için başlık optimizasyonu her site yöneticisinin özen göstermesi gereken konudur. Etkili SEO title yazma teknikleri başta komplike gelse de konuyu kavradıktan ve birkaç içerikte pratiğe döktükten sonra gayet basit bir hal alır.

Makale hazırlanırken kişiler başlık oluşturmada birçok hatayı birlikte yapabiliyor. Tamamen yazıya sarf edilen performans Title kısmına gelince gelişigüzel bir hal alabiliyor. Biz de bu yazımızda SEO optimizasyonunda Title kısmının önemini anlatacak ve şu sorulara yanıt arayacağız: Doğru şekilde SEO title nasıl yazılır? Örnekleri neler? SEO başlığı ile tıklanma oranlarının bağlantısı ne? Keyifli okumalar dileriz…

etkili seo title yazma teknikleri 4

SEO Title Nedir?

Web sitesinde yayınlanacak içerik başlıklarının arama motoru kriterlerine göre düzenlenmesine SEO title adı verilir. Dilimizde “SEO başlığı” ya da “Başlık etiketi” gibi karşılıkları da vardır. Google’da yayınlanan her sayfa, kategori ya da gönderinin bir başlığı bulunur. Öyle ki site ana sayfasının bile Title alanı vardır. Sayfaların <head></head> kısmında tanımlı bir <title></title> HTML koduyla kullanılır. WordPress bu alanın kullanımında kod işlemi gerektirmeden otomatik şekilde başlık yazma imkanı tanımaktadır. Ayrıca modern CMS sistemlerinde de otomatik yazılabiliyor.

SEO etiketi bir sayfa için ana başlık yeridir. Bunu kitabın ismi olarak da düşünebilirsiniz. Kitap reyonlarında nasıl ki gözünüze ilk kitabın ismi ilişir, arama motorlarının SERP kısımlarında da içeriğin ilk görülen hali burasıdır. Etkili SEO title yazma tekniklerine geçmeden önce birkaç örnek göstermekte fayda var:

  • Ayder Yaylasında Köy Kahvaltısı | En İyi Lezzetler
  • İstanbul’da Kişiye Özel Abiye Diken Terziler | 5 Öneri
  • Uyku Öncesi Bunu Yiyenlerin Ömrü Kısalıyor | Dikkat!
  • Manisa’da 10 Sıhhi Tesisatçı Önerisi | Güncel Fiyatlar

Örnek listesi daha da uzatılabilir. Fakat genele baktığımızda önce çıkan birçok detay var. Mesela karakter sayısı ideal oranda tutulmuş. Aralarda kesme işaretine yer verilmiş. Öte yandan merak uyandıran ve tıklamaya teşvik eden başlıklar seçilmiş. Daha fazla teknik ve püf noktasını öğrenmek için yazıyı okumaya devam edin…

SEO Title Alanını Doğru Kullanma Neden Önemli?

Web sitenizin hemen her noktası için nasıl özeniyorsanız, aynı özeni başlık optimizasyonunda da göstermeniz gerek. SEO, birçok daldan oluşan ve her bir faktör eksiksiz yerine getirildiğinde sonuç veren çalışma disiplinidir. Etkili SEO title yazma teknikleri neticesinde birçok avantajı elde etmeniz mümkün. En başta tıklan oranlarını arttıran bu strateji devamında şu avantajları da beraberinde getirir:

  • Öne Çıkma: Arama motorunda büyük rekabet vardır. Sayfaları rakiplerin önüne çıkarmak için başlıkları SEO ile uyumlu olması gerekir. Böylece Google’a ilgili aratmada en iyi site olduğunuzu gösterebilirsiniz.
  • Marka Bilinirliğini Arttırır: Kullanıcılar nezdinde iyi bir marka izlenimi bırakmak için ilk intiba çok kıymetli. Başlıkta yapacağınız teknikler sayesinde hedef kitle üzerinde pozitif bir etki yaratabilirsiniz.
  • Yüksek Sıralama: Yazı başlıkları ne kadar SEO ile uyumlu olursa, sıralamada ilk sayfaya çıkma ihtimali de o denli artacaktır. Bu da yüksek erişim ve potansiyel müşteriye ulaşmak demek.

Google, sitenizdeki sayfa, kategori ya da içeriklerin ne olduğunu anlamlandırmak için öncelikle başlık kısmını tarar. Bu sayede site ve sayfanın ne ifade ettiğini keşfeder. Özet olarak SEO title yazmada doğru işler yapmış siteler, arama motorundaki kullanıcı aratma eşleşmesinde yüksek başarı göstermektedir.

Etkili SEO Title Yazma Teknikleri

En Etkili SEO Title Yazma Tekniklerini Keşfedin

SEO metriklerine bağlı kalarak yazılacak Title yani başlıkların arama motoru nezdinde ne denli önemli olduğunu şimdiye kadarki bölümde keşfettik. İşin aslı sayfa ne kadar dolu dolu ve nitelikli olursa olsun, başlık ilgi çekici değilse kullanıcılar tarafından tıklama görmüyor. Trafik alınmadığında haliyle emekler boşa gidiyor.

SEO Title yazmada yapılan sayısız hata kalıbı var. Mesela “Aydın’da Evden Eve Nakliye Firması Arayanlar İçin En İyi Nakliyat Firması” diye bir başlık attığınızda büyük oranda hatalı yaklaşım sergilemiş olursunuz. Doğrusu “Aydın’ın En İyi Evden Eve Nakliye Firmasını Keşfet” şeklinde olmalıdır. Peki ama burada belirleyici metrikler ne? Etkili SEo title yazma teknikleri neler? İşte aradığınız yanıtlar…

1.      Karakter Sayısına Dikkat Edin

Arama motorları, başlık etiket kullanımında belli bir alan verir. Eğer başlıkta sınırsız karakter kullanım hakkınız olduğunu düşünüyorsanız yanılırsınız. Kimi CMS platformları da bu alanı sınırsız bırakarak kullanıcısını yanıltabiliyor. Oysa Google için etkili SEO yazmak isteniyorsa kullanılacak ideal karakter aralığı 50 ila 60 arasıdır.

Google SEO başlığını 50 ila 60 karakter arası tutmayı önerir. Ancak burada dikkat edilecek konu, doğru aralığı yakalamak. Çok kısa başlık etkisini göstermez, uzun hali ise SEO açısından negatif etki yaratır.

NOT: Eğer Title idealin üstünde tutulursa Google bunun sadece belirlediği kısmını yayınlar. Kesik görüntü olacağından karakter sınırlamasına dikkat etmelisiniz.

2.      Birincil Anahtar Kelimeyi Kullanın

Doğru SEO title yazmanın en önemli maddelerinden birisi de içinde anahtar kelime geçirmektir. Google yönergelerine göre başlıkta öncelikli anahtar kelime geçirilmesi, sıralamada yükselişi tetikliyor. Fakat birden fazla keyword geçirmek kullanıcıların sık yaptığı bir hata. Ne kadar çok kullanırsam o kadar etki görürüm gibi bir düşünceniz varsa bunu zihninizden uzaklaştırın. Bir kez geçirmek yeterli. Fazlası olursa spam riskini doğurur ve SERP sıralamalarında geriye düşersiniz.

3.      Özgün Başlık Yazın

%100 Google yönergelerine uygun SEO başlıkları hazırlamak kadar kullanıcı tıklama eğilimlerini de gözetmemiz gerekmektedir. Nitekim büyük rekabet ortamı arasından öne çıkmak, kullanıcıları doğru anlamaktan geçer. Başlıkta özgün çalışma yapılmalı. Arama sonuçlarında birbirine benzer yazılar okuyucu ilgisini çekmez. Aynı tip kalıpların dışına çıkmak tıklanma oranını arttırır.

4.      Tıklamaya Teşvik Edici Başlıklar Oluşturun

Google’daki devasa veri havuzu içinde farkınızı ortaya koymanın bir yolu da tıklamaya teşvik edici başlıklar hazırlamaktır. Yapılan analizlere göre kesin ifadeler içeren Meta title etiketi, diğerlerine oranla daha fazla tıklanmaktadır. Örnek olarak şunları gösterebiliriz: “En Pratik Yemek Tariflerini Keşfedin!” “En Etkili SEO Title Yazma Teknikleri”

NOT: Google’da ne kadar çok tıklanma o kadar üst sıralara çıkmak demektir. Bu nedenle başlığınızı tıklamaya yöneltici ifadeler eklemekten kaçınmayın.

SEO Title ile H1 Etiketi Arasındaki Fark

BONUS: SEO Title ile H1 Etiketi Arasındaki Fark

Kullanıcı hatalarından biri de SEO Title ile H1 etiketlerini birbirine karıştırmak. Hele ki WordPress gibi CMS sistemlerini bunu otomatiğe dönüştürünce daha karıştırılabilir hale dönüşüyor. Sayfa başlığı ile yazı başlığı birbirinden farklı alanlardır. H1, yazı içerisindeki başlangıç kısmını ifade eder. Title ise başlığın Google SERP kısmında görüneceği alandır.

NOT: H1 ile SEO Title kısımlarını farklı şekilde özelleştirebilirsiniz. Dilerseniz iki kısmı da aynı yapabilirsiniz.

SEO Title Hakkında Sık Sorulan Sorular

Etkili SEO title yazma tekniklerini ve bunun avantajlarını çok yönlü ele aldık. Optimizasyon stratejilerinizde bundan sonra başlık kısmını da ele alacağınızı düşünüyoruz. Makaleyi sonlandırmadan önce aklınızda olabilecek popüler birkaç soruyu cevaplandırmak istiyoruz.

a)     SEO uyumlu başlık kaç karakter olmalı?

Google metriklerine göre 50 ila 60 karakter aralığında Title kullanımı idealdir.

b)     Başlık, tıklanma oranına etki eder mi?

Google’da sıralama performansını arttıracağı için tıklanma oranlarına da etki etmektedir.

c)      Title’da sayı geçirmek gerekir mi?

WordPress sisteminin yönergelerinde başlıkta sayı kullanmak SEO puanını arttırıyor. Ancak bu konuda kesin bir bilgi yoktur.

Etkili SEO Title Yazma Teknikleri

Kendi kanalını kurarak kitlelere ulaşmak ve bunu bir kazanç yapısına dönüştürmek isteyenler YouTube kanalı açma rehberine ihtiyaç duyuyor.

Site yöneticileri dönem dönem WordPress’te cache nasıl temizlenir sorusuna yanıt bulmak istiyor. Özellikle bu ihtiyaç, site üzerinde bir

Stoksuz E-ticaret modeliyle kazanç elde etme, online dünyada para kazanmanın en güvenli ve risksiz yöntemlerinden biridir. Minimum risk,

İnsan, gündelik yaşamında aktif kullandığı birçok araç ve donanımı ara ara kontrol eder. SEO Audit de aktif bir

Doğru ve etkili SEO title yazma web sitesinde tıklanma oranlarını yükselten bir metriktir. Fakat web siteleri için içerik

Teknolojinin geldiği noktada e-ticaret arenasına sürekli yeni seçenekler giriyor. Dropshipping iş modeli de internet üstünden satış yapmada son