Growth Hacking Nedir?

İçindekiler

Dijital ortamda yeni bir proje başlatmak heyecan verici olsa da başlangıç aşamasında birçok sorun ortaya çıkabiliyor. Growth Hacking deney temelli bir veri süreci yaratarak yalnızca büyümeye odaklanma imkanı veriyor. Son dönemin en popüler pazarlama alanlarından biri ve özellikle düşük bütçeyle hızlı büyüme hedefleyen startup projeler için çok kritik öneme sahip.

Son yıllarda internet girişimi noktasında dünyada iki kavram öne çıktı. Lean Startup ve Growth Hacking. Lean Startup  kavramı yalın girişimi yani projenin faaliyet başlamadan önce test aşamalarına sokulasını ifade ediyor. Growth ise yayın hayatı başladıktan sonra farklı metotlarda analiz edilmesi ve hataların tespiti için kullanılıyor.

İnternette yeni bir startup ürünü yayınlamak isteyen ancak düşük bütçeyle hızlı sonuçlar elde etme hayali kuranlar için Growth Hacking stratejisini tüm yönleriyle ele alacağımız makalemize başlıyoruz. Keyifli okumalar dileriz…

growth hacking 2

Growth Hacking Nedir?

Dijital dünyada startup projelerde düşük bütçe ile hızlı sonuçlar alma motivasyonuyla uygulanan, deney temelli sürecin yaşandığı ve veriye odaklanıldığı pazarlama alanına Growth Hacking denir. Proje ya da web sitelerinin olağandan hızlı büyümesi için etkili yollar aramak için tercih edilir.

Dünyada bu kavram ilk olarak 2010 senesinde Sean Ellis tarafından bulundu. Kısa sürede ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünyada pazarlamanın onulmaz konulardan biri haline dönüştü. Ellis günümüzde konferans, söyleşi ve kitaplar vasıtasıyla bu stratejiyi anlatmaya, kitlelere öğretmeye devam ediyor.

Growth süreci pazarlama ve mühendisliği bir araya getirir. Geliştirilen dijital ürünün hitap etmediği kitlelere ulaşarak onları birer potansiyel hedefe dönüştürmek istenir. Yani halihazırda ürünü kullanan kesime odaklanılmaz. Burada Twitter pradoksundan yola çıkarak bir örnek verebiliriz.

Twitter platformunun önemli Growth Hacker’larından Josh Elman’ın bahsettiğine göre başlarda uygulamaya üye olan kişiler zamanla üyelikten ayrılmış. Bu kişileri geri getirmek için yapılacak şeyin reklam çalışması olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü Elman’a göre bu sorun Growth Hacking çalışmasıyla çözülmüş. Yani Twitter kullanıcıların geçmişteki davranışlarını analiz ederek kişilerin ilgisini çeken kişileri takip etmeye meyilli olduğunu keşfetmiş. Sonrasında da üyelik aşamasında kullanıcıların önüne BU KİŞİLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR kısmını koyarak soruna çözüm üretmiş.

Growth Hacker Kimdir?

Growth Hacking nedir sorusunu tam kavramak için bunu yapan kişileri daha yakından tanımak gerekir. Bu pazarlama stratejisini oluşturan, yöneten ve uygulayan kişilere Growth Hacker adı verilir. Projeye göre bireysel olabildiği gibi ekip halinde de çalışma yürütülüyor. Bazen literatürde bu kişiler “Growth Marketer” ismiyle de anılıyor.

Growth Marketer’lar markaların internet ortamında yeni müşteri elde etmesi, var olan kullanıcıları elde tutması için yaratıcı ve deneysel stratejiler oluşturur. Tüm bu süreçte düşük maliyetle yüksek verim esas alınır. Sektörde pazarlamacıların çoğu “Farkındalık Edinme” temasına odaklanırken Hacking’ler yükseltme ve elde tutma başta olmak üzere tüm dönüşüm hunisine odaklanmaktadır.

Growth Hacking Nasıl Çalışır?

Şimdi gelelim Growth Hacking nasıl çalışır sorunsalına… Bu süreçte farklı metotlar olsa da en sık Dave McClure’ın Pirate Funnel modeli kullanılıyor. Türkçesi “Korsan Hunisi” olan metodun 5 temel ayağı var: Acquisition (Edinme), Activation (Etkinleştirme), Retention (Elde Turma), Referral (Yönlendirme) ve Revenue (Gelir). Şimdi kısaca bunları açıklayalım:

  1. Acquisition (Edinme): Düşük maliyetler ile yeni kullanıcılar bulmak için kullanılan yöntemdir. SEO stratejileri ve reklam çalışması buna örnek olarak gösterilebilir.
  2. Activation (Etkinleştirme): Web sitesini ziyaret eden kullanıcılarla etkileşim kurmak demektir. Örneğin siteye üye olanlara hediye gönderilmesi ya da alışveriş kuponları tanımlanmasıdır.
  3. Retention (Elde Turma): Dijital ortamda bağlılık şirketlerin en çok hedeflediği stratejiler arasındadır. Sadık kitle oranı ne kadar yüksek olursa, projenin başarısı ve sürdürülebilirliği de o kadar sağlam olacaktır. Bunun için örneğin üyelere dönem dönem e-bülten gönderimi yapılabilir.
  4. Referral (Yönlendirme): İsminden de anlaşılacağı gibi referans etkisiyle erişimleri arttırma motivasyonuna dayalı bir yöntemdir. Sadık kitlenin projeyi başkalarına önermesi için bir takım reaksiyonlar alınır. Satış kampanyaları, sosyal medyada içerik üretimi ve özel etkinlikler ile başarılır Referral strateji oluşturmak mümkün.
  5. Revenue (Gelir): En basit tanımıyla potansiyel müşterileri gerçek satışa döndürmek için yapılan uygulamalardır. Gelir modeli oluşturmada en çok kullanılan Growth Hacking uygulamasıdır.

Bu pazarlama alanındaki popüler 5 yöntem bunlar olsa da süreç içerisinde projenin niteliğine göre farklı aksiyonlar ve stratejiler de geliştirilmektedir. Ekipte Growth Hacker olan çalışan kişilerin yetkinliği projede verimi ciddi anlamda etkiler. Çünkü strateji belirlemede herkesin aklına gelenler değil, kreatif fikirler üreten ekipler startup projeleri kısa sürede başarıya ulaştırabiliyor.

growth hacking 3

En İyi Growth Hacking Örnekleri

Dijital marketing çalışmalarının en gözde yöntemi Growth Hacking stratejileridir. Geçmişten günümüze sayısız marka projelerini startup aşamasından hızla çıkarıp büyüme göstermiştir. Sektör ciddi başarı örnekleriyle dolu. Onların bu yolculuklarını öğrenmek sizin de motivasyonunuzu arttıracaktır. Gelin bugüne kadar Growth tekniğiyle başarı göstermiş popüler projelere bakalım…

Paypal

İnternet kullanan hemen herkes Paypal ismini bilir. Günümüz online ödeme sektörünün bu en büyük devinin başarısının temelinde Growth Hacking stratejileri olduğunu biliyor muydunuz? Daha startup dönemindeyken firma “tavsiye programı” hayata sürdü ve bu sayede geniş kitlelere kısa sürede ulaştı. Burada Paypal farklı bir şey keşfetti: “Her kullanıcının değeri 20 dolardır.” Buradan yola çıkarak Paypal’ı arkadaşlarına tavsiye eden her kullanıcısına 10 dolar hediye etti. Projeye toplamda 60 milyon dolardan para harcandı.

Dropbox

Dropbox, internet alemine son derece farklı ve etkili bir projeyle ortaya çıksa da yüksek pazarlama bütçesi olmadığından Growth modeline yöneldi. Paypal projesine benzer bir yaklaşım benimsendi. Fakat üye tavsiyelerine para ödemesi yerine +250 MB alan artışı hediye edildi. Sadece bu sayede firma 1 gecede kullanıcı sayısını %60 oranında arttırmayı başardı. Bu pazarlama stratejisinin etkisini gözler önüne süren harika bir örnek!

Twitter

Growth Hacking çalışmasının sadece startup projelerde kullanıldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Halihazırda aktif dev firmalar da dönem dönem bu tür çalışmaları yürütüyor. Twitter bunun en belirgin örneği olarak karşımızda duruyor. Kullanıcı sayılarının düştüğü bazı dönemlerde Tiwtter, reklam ve pazarlama çalışmaları yaparak üye sayısını arttırdı. Günümüzde de belli periyotlarda strateji geliştirmeye devam ediyor.

Gwroth Hacking Hakkında Sık Sorulan Sorular

Doğru analiz ve kullanıcı eğilimleri odaklı pazarlama stratejileri geliştirildiğinde, internet projeleri düşük pazarlama bütçesiyle yüksek büyümeler yakalar. Bunu makalemizde tüm detaylarıyla ele aldık. Şimdi popüler sorularınıza kısa ve güncel cevaplar vereceğiz.

a)     Büyüme korsanlığı nedir?

İş modelini ölçme ve test etmeye dayalı yöntemlerle büyütmek için yapılan korsanlığa denir. Hedefler her projede farklılık gösterdiğinden kimisinde hızlı kimisinde yavaş büyüme amaçlanır.

b)     Growth Hacker ekibi nereden bulunur?

Dijital pazarlama ajansları, SEO ofisleri ve günümüzde yeni yeni oluşan Growth ofisleri üzerinden hizmet alınıyor.

c)      Growth Hacking ile en çok başarı yakalamış proje hangisi?

Dünyada sayısız başarı örneği var. Paypal, Dropbox ve Twitter bunun en belirgin örnekleridir. Özellikle Paypal, yaptığı pazarlama modeliyle günümüz startup proje sahipleri için iyi bir yol göstericidir.

Kendi kanalını kurarak kitlelere ulaşmak ve bunu bir kazanç yapısına dönüştürmek isteyenler YouTube kanalı açma rehberine ihtiyaç duyuyor.

Site yöneticileri dönem dönem WordPress’te cache nasıl temizlenir sorusuna yanıt bulmak istiyor. Özellikle bu ihtiyaç, site üzerinde bir

Stoksuz E-ticaret modeliyle kazanç elde etme, online dünyada para kazanmanın en güvenli ve risksiz yöntemlerinden biridir. Minimum risk,

İnsan, gündelik yaşamında aktif kullandığı birçok araç ve donanımı ara ara kontrol eder. SEO Audit de aktif bir

Doğru ve etkili SEO title yazma web sitesinde tıklanma oranlarını yükselten bir metriktir. Fakat web siteleri için içerik

Teknolojinin geldiği noktada e-ticaret arenasına sürekli yeni seçenekler giriyor. Dropshipping iş modeli de internet üstünden satış yapmada son

WhatsApp
Merhabalar 👋
Growth Hacking Nedir? hakkında daha fazla bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.