Google Tag Manager Nedir?

İçindekiler

Google Tag Manager, arama motoru lideri Google’ın kullanıcılarla buluşturduğu bir etiket yönetim sistemidir. Bu kullanışlı sistem, web sitelerinde kullanılan etiketleri merkezi olarak yönetmek için kolaylıklar sunar. Etiketleri, sayfa gösterimlerini, tıklamaları, dönüşümleri ve diğer etkinlikleri izlemek için kolaylık sağlar. GTM, web yöneticileri için site performansını adım adım takip etmek adına önem arz eder.

Google Tag Manager Hakkında Genel Bilgiler

Google Tag Manager, web sitesi sahiplerinin ve pazarlamacıların manuel kod düzenlemesine dahi gerek kalmadan web sitelerine çeşitli etiketleri yönetmelerine imkân veren bir etiket yönetim sistemidir. Bu etiketler arasında analitik izleme kodları, reklam dönüşüm izleme ve üçüncü taraf komut dosyaları yerini almaktadır.

GTM ile kullanıcılar, web sitelerine bir web arayüzü aracılığıyla pratik bir biçimde etiket ekleyip yönetme şansına sahiptir. Bu sayede teknik bilgi ve web sitesi kodunun manuel olarak düzenlenmesi ihtiyacı ortadan kalkar. Google Tag Manager, gelişmiş e-ticaret izleme ve alanlar arası izleme gibi daha karmaşık izleme özelliklerinin uygulanmasını da kullanıcılar için cazip bir hâle getirir.

GTM, Google Analytics, Google Ads, Facebook Ads ve üçüncü taraf araçlarla rahatlıkla entegre olur. Ayrıca, kullanıcıların web sitelerine ortak etiketler eklemesini kolaylaştıran bir dizi yerleşik etiket ve şablon sağlar. Genel olarak GTM, web sitesi etiketlerini yönetmek için fonksiyonel bir yol sunarak onu web sitesi sahipleri ve pazarlamacılar için kritik bir araç haline getirir.

1

Google Tag Manager Ne İşe Yarar?

Google Tag Manager, kodu doğrudan değiştirmek zorunda kalmadan web sitenize farklı türdeki analiz etiketleri eklemenize olanak tanıyan muhteşem bir araçtır. Sitenize izleme ve pazarlama etiketleri ekleme sürecinizi basitleştirir. Buna ek olarak tüm bunları uygulamanız için harcayacağınız uzun, sıkıcı saatleri ve çabayı azaltır.

GTM ile Google Analytics, AdWords ve diğer reklam platformları gibi üçüncü taraf hizmetlerinden etiketleri kolayca eklersiniz. Ayrıca hepsini tek bir yerden de yönetmek gibi harika bir alternatifiniz var. Bu sayede web sitesi trafiğini ve kullanıcı deneyimini takip etmiş olursunuz. Bu verileri web sitenizin performansını maksimuma çıkarmak ve pazarlama kampanyalarınızı optimize etmek için kullanabilirsiniz.

GTM, web sitenize tek bir kod parçacığı ekleyerek çalışma sistemine devam eder. Web tabanlı bir arayüz aracılığıyla birden fazla etiketi yönetmeniz için size bir fırsat tanır. Etiketleri ne zaman kullanacağınızı belirlemek için kurallar koymakta serbestsiniz. GTM, web sitesi sahiplerinin pazarlama etiketlerini optimize etmeleri için çok güçlü bir araçtır. Ayrıca, hedef kitlelerini daha iyi tanırlar. Bunun bir sonucu olarak da çevrim içi varlıklarınızı en üst düzeyde geliştirirsiniz.

Google Tag Manager Neden Önemlidir?

GTM sayesinde manuel kodlama ile asla yorucu vakitler geçirmezsiniz. Ancak Google Tag Manager’i hayatınıza dahil etmeniz için daha önemli sebepler de var. Gelin bu sebepleri birlikte inceleyelim.

  • Etiket Yönetimi? Google Tag Manager İçin Çocuk Oyuncağı!

GTM, tüm izleme kodlarını yönetmek için merkezi bir platform sağlar. Pazarlamacıların teknik uzmanlığa ihtiyaç duymadan web sitelerinde etiket yönetmenizi kolaylaştırır.

  • Web Site Performansınız En İyisini Hak Eder

GTM ile web sitesi sahipleri etiketlerin yüklenmesini yönetmek gibi premium bir avantaja sahiptir. Bu da sayfa yükleme sürelerini azaltır ve web sitesi performansını zirveye taşır.

  • Daha İyi Verilere Zaman Kaybetmeden Erişirsiniz

GTM, pazarlamacıların web sitelerindeki kullanıcı deneyimi hakkında daha doğru ve kapsamlı veriler toplamasına olanak tanır. Bu veriler, pazarlama kampanyalarını optimize etmek ve web sitesi performansını iyileştirmek için kilit bir rol üstlenir.

  • Kullanıcı Deneyimi Google Tag Manager ile Bir Adım Öndedir

GTM, web sitesi sahiplerinin web sitesi içeriklerini kullanıcı deneyimine göre kişiselleştirmelerine yardımcı olur. Daha da kişiselleştirilmiş ve ilgi çekici bir kullanıcı deneyimini hangi web site sahibi istemez ki?

  • Üçüncü Taraf Araçlarla Da Entegrasyon Basittir

GTM, Google Analytics, Google Ads ve Google Optimize gibi diğer Google araçları ile entegre olur. Ayrıca üçüncü taraf araçlarla entegrasyonu da son derece kolaydır. Bu sayede daha kapsamlı bir dijital pazarlama stratejisi sizi bekler.

Google Tag Manager’ın Avantajları Nelerdir?

Google Tag Manager, herkesin web sitesine etiket eklemesini kolaylaştıran sezgisel bir arayüz ile sizi tanıştırır. Tüm etiketlerinizi tek bir yerden yönetmeyi hayallerden gerçeğe taşır. Böylece etiket güncellemelerini daha kolay yaparsınız ve değerli zamanınızdan tek bir an bile boşa gitmez. GTM, özel kod parçacıkları eklemenizde de size yardımcı olur. Web sitenizdeki her türlü etkileşimi adım adım izlersiniz. Sürüm kontrolünün de sizde olması ne kadar pratik olurdu değil mi?  GTM, gerektiğinde etiketlerinizin önceki bir sürümüne geri dönmeniz için size harika bir olanak verir.

2

Google Tag Manager Nasıl Kullanılır?

Hemen Bir Google Tag Hesabı Oluşturun: https://tagmanager.google.com adresine tıklayın. Google hesabınızla oturum açın. Henüz bir hesabınız olmayabilir. Eğer yoksa yeni bir hesap oluşturun.

Bir Kapsayıcı Meydana Getirin: Kapsayıcı, izleme etiketlerinizi yönetebileceğiniz bir muhteşem yerdir. Web siteniz veya mobil uygulamanız için bir kapsayıcı oluşturmak çok pratiktir.

Kapsayıcı Kodunu Web Sitenizle Tanıştırın: Kapsayıcı kodunu web sitenize eklemek için GTM’deki talimatları izlemeniz yeterlidir. Bu kodu, web sitenizin her sayfasının head bölümüne yerleştirilmeniz gerekir.

İzleme Etiketleri Ekleyin: Kapsayıcı kodunu ekledikten sonra web sitenize izleme etiketleri eklemeye vakit kaybetmeden başlayın. Etiketler, sayfa görüntülemeler ve daha fazlası gibi çeşitli eylemleri izlemek için kullanılabilirsiniz.

Kapsayıcılarınızı Ön İzleyin ve Yayınlayın: Kapsayıcılarınızı yayınlamadan önce, her şeyin bir ahenk içerisinde olduğundan emin olun. Emin olmak için ön izleme yapabilirsiniz. Memnun kaldığınızda, kapsayıcılarınızı yayınlayabilirsiniz. Etiketler web sitenizdeki kullanıcı etkinliğini izlemeye anında başlayacaktır.

Etiketlerinizi İzleyin: Etiketleriniz yayınlandıktan sonra Tag Assistant Chrome uzantısının avantajlarından yararlanarak onları izleyebilirsiniz. Bu uzantı, web sitenizin her sayfasında hangi etiketlerin öne çıktığını size gösterecektir.

Google Tag Manager Hesabı Oluşturma ve Ayarları

Google Tag Manager hesabı oluşturmanın ne kadar basit olduğunu görmek için aşağıda sizinle paylaşacağımız görsellerden yararlanabilirsiniz.

Adım 1: Öncelikle https://tagmanager.google.com sitesini ziyaret etmeniz gerekecek. Bu Tag hesabı oluşturmanızın birinci basamağıdır.

Adım 2: Tebrikler! Artık bir GTM hesabına sahipsiniz. Ancak işlemler burada bitmiyor. Hesabınızı oluşturduktan hemen sonra Yönetici-Google Etiket Yöneticisini Yükle adımlarını takip edin.

Adım 3:  Karşınıza çıkan sayfada yer alan ilk kodu web sitenizin <head> kısmına, ikinci kodu ise <body> etiketinden hemen sonra ekleyin.

Bu basit işlemlerin hemen sonrasında Google Tag Manager hesabınız artık aktif bir görev alacaktır. Hemen ardından Analytics, Pixel ve Hotjar gibi üçüncü parti araçları web sitenize dahil edebilirsiniz. Veriler size ulaşmaya başladıkça da sitenizin performansını çok daha iyi bir biçimde analiz edebilirsiniz.

Google Tag Manager’ın SEO’ya Etkisi Var Mıdır?

Google Tag Manager, SEO üzerinde doğrudan bir yetki sahibi değildir. Ancak efektif bir biçimde kullanıldığında web sitenizin SEO performansında etkisini olumlu bir yönde gösterecektir. GTM’nin en göz alıcı faydası, web sitesinin kod tabanını kolaylıkla yönetmeye ve gereksiz etiketleri web sitesinden uzaklaştırmaya zemin hazırlamasıdır. Bu durum, web sitenizin hızını artırır. Daha hızlı yükleme süreleri, daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve dolayısıyla daha iyi bir SEO performansından yararlanabilirsiniz.

Dijital dünyada web sitenizin yönetimini üstlenmek kolaydır. Ancak uğraşmak için yeterli bir zamana sahip olmayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda dijital reklam ajanslarının verdiği etkili destekler sayesinde markanızı kitlelerle buluşturma şansına sahip olursunuz. İşletmeniz için en doğru stratejileri uygulamayı kendilerine misyon edinen profesyonel ekibimiz aracılığı ile istediğiniz başarıya emin adımlarla erişmeniz size yalnızca bir tık uzaklıkta.

Google Tag Manager Nedir

Kendi kanalını kurarak kitlelere ulaşmak ve bunu bir kazanç yapısına dönüştürmek isteyenler YouTube kanalı açma rehberine ihtiyaç duyuyor.

Site yöneticileri dönem dönem WordPress’te cache nasıl temizlenir sorusuna yanıt bulmak istiyor. Özellikle bu ihtiyaç, site üzerinde bir

Stoksuz E-ticaret modeliyle kazanç elde etme, online dünyada para kazanmanın en güvenli ve risksiz yöntemlerinden biridir. Minimum risk,

İnsan, gündelik yaşamında aktif kullandığı birçok araç ve donanımı ara ara kontrol eder. SEO Audit de aktif bir

Doğru ve etkili SEO title yazma web sitesinde tıklanma oranlarını yükselten bir metriktir. Fakat web siteleri için içerik

Teknolojinin geldiği noktada e-ticaret arenasına sürekli yeni seçenekler giriyor. Dropshipping iş modeli de internet üstünden satış yapmada son

WhatsApp
Merhabalar 👋
Google Tag Manager Nedir? hakkında daha fazla bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.