SEO’yu Olumsuz Etkileyen Faktörler

İçindekiler

Etkili bir SEO içerik stratejisi oluşturmak, web sitesinin başarısını tayin eder. Bu yüzden en başta SEO’yu olumsuz etkileyen faktörler bilinmelidir. Zira organik erişim, iyi sıralama, marka bilinirliği gibi birçok unsur yapılacak kadar yapılmayacak çalışmalara da bağlıdır. Çoğu zaman içerik üreticilerinin gözünden kaçan küçük ama negatif etkisi büyük hatalar olabiliyor. İşte bu yazımızda tam olarak bunlara değinmek istiyoruz.

Google ve Yandex gibi popüler arama motorlarının algoritmalarına hakim olmak son derece incelik ister. Günümüzde bu platformlar, başarı merdivenlerini daha da komplike hale getirdi. Ziyaretçilerin yaklaşımını anlamak, doğru anahtar kelime kullanmak, yönergelere uymak çok daha önem kazandı. Elbette başarıya giden yolda görünmez tuzaklar da var. SEO’yu olumsuz etkileyen bu tuzaklardan kaçınmak, doğru bilgiye ulaşmak ile çok kolay!

2023 yılının son Google güncellemesinden sonra çok sayıda site sıralama kaybetti. Dolayısıyla da erişimler düştü. Bunun başlıca temelleri, içerik üretiminde düşülen yanlışlardan oluşuyor. Peki ama SEO’yu olumsuz etkileyen faktörler neler? Hangi stratejiler SEO optimizasyonuna zarar verir? Sıfır Yazılım olarak başarıya giden yolda kaçınmanız gereken çok önemli detaylara değineceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

Google SEO Sıralama Kriterleri Nelerdir- Sıfır Yazılım

SEO Nedir?

İçerik üretiminde kaçınılması gereken konulara değinmeden önce, daha hiç duymayanlar için kısaca SEO nedir sorusunu yanıtlamakta fayda var. En temel tanımıyla SEO, arama motorlarında web sitesinin performansını tayin etmek için yapılan uygulama ve stratejiler bütünüdür. Komplike çalışma prensibine sahiptir. Doğru uygulandığından site ve içerikleri arama motorlarına uygun hale gelir. Yani web siteleri SEO ile daha anlaşılır, ulaşılır ve sürdürülebilir hale gelir. Kısaca konuyu anladığımıza göre şimdi SEO’yu olumsuz etkileyen faktörler nelermiş onlara geçebiliriz.

SEO’yu Olumsuz Etkileyen Faktörleri Keşfedin!

SEO yani arama motoru optimizasyonu, dijital dünyada sürekli gelişim gösteren bir alandır. Site sahiplerinin ve içerik üreticilerinin bu sebeple her zaman güncel olanı takip etmesi ve üretim stratejisinde bunu uygulaması gerekir. Eski dönem SEO çalışmaları performans göstermeyeceği gibi sadece zaman kaybından öteye geçmez. Örneğin 2000’li yılların başındaki arama motoru algoritmalarıyla 2024 dönemi beklentileri neredeyse %80 oranında farklılık gösteriyor.

SEO, herhangi bir web sitesinin SERP performansını belirler. Doğru uygulanırsa etkisi büyüktür. Ancak SEO’yu olumsuz etkileyen faktörlerden bir veya birden fazlası yapılırsa sonuçlar negatif eğilimli olacaktır. Yapılmaması gereken SEO stratejisi için onlarca örnek göstermek mümkün. Fakat biz daha iyi kavramanız için popüler 10 maddeyi listeliyoruz.

  1. Anahtar kelime fazla kullanılmamalı,
  2. Kopya içerik kullanımından kaçınılmalı,
  3. Kullanıcı istekleri göz ardı edilmemeli,
  4. Niteliksiz içerik oluşturulmamalı,
  5. Sayfaya mobil ve hız optimizasyonu yapılmalı,
  6. Header Tags stratejisi doğru belirlenmeli,
  7. Meta verisi göz ardı edilmemeli,
  8. İç ve dış bağlantı kullanımına özen gösterilmeli,
  9. Kalitesiz backlink alımlarından kaçınılmalı,
  10. Düzensiz içerik üretimi yapılmamalı.

Yukarıda belirtilen her bir maddenin SEO performansına ciddi etkisi vardır. Bunlardan bir veya birden fazlasını yaptığınızı düşünüyorsanız bundan sonraki içerik üretim stratejilerinizi gözden geçirmeniz önerilir. Şimdi konunun daha da derinlerine inerek SEO’yu olumsuz etkileyen faktörleri tüm çıplaklığıyla öğreniyoruz.

1. Anahtar Kelimeyi Fazla Kullanma

2010 yılına kadar makalelerde çok yoğun anahtar kelime kullanarak Google gibi arama motorlarını manipüle etmek mümkündür. Fakat bu modası yıllar önce geçmiş tekniklerden biridir. Ne yazık ki günümüzde hala bilinçsizce kullanıldığı görülebiliyor. 2024 teknolojisine bakıldığında arama motoru algoritmalarının çok gelişmiş seviyeye geldiği görülüyor. Özellikle yapay zekanın ortaya çıkması, manipüle eden yazıları kolaylıkla tespit ediyor.

Aşırı anahtar kelime kullanmak kötü kullanıcı deneyimine yol açacağı gibi Google’ın son derece sofistike olan algoritmalarına da yakalanır. Modern SEO açısından tehlikeli bir uygulamadır. Bunun yerine daha nitelikli bilgiye odaklanılmalı, anahtar kelimenin eş anlamlısı, terimleri ve varyasyonları makalede kullanılmalı.

PÜF NOKTASI: Bir makalenin kelime sayısını toplayın, çıkan rakamın %1 ila %2 aralığında anahtar kelime kullanın. Örneğin 1000 kelimelik bir yazıda maksimum 10 – 20 anahtar kelime kullanmak ideal sınırlar içindedir.

Kopya İçerik ve SEO İlişkisi- Sıfır Yazılım

2. Kopya İçerik Kullanmak

SEO’yu olumsuz etkileyen faktörlerin başında şüphesiz kopya içerik kullanımı geliyor. Literatürde buna “intihal” terimiyle de ifade ediliyor. Google için en değerli içerik UGC yani “kullanıcı tarafından oluşturulan özgün içerik” olarak bilinir. UGC aynı zamanda ilk ayak izidir. Google bu izi tanımlar ve veri bankasına kaydeder. Sonrasında copy paste yapılacak her çalışma Google nezdinde “çalıntı içerik” olarak görülmektedir.

Kopya içerik sadece metinsel ölçütte değerlendirilmez. Görsel ve video unsurlar da intihal sınıflandırmasına dahil edilir. Örneğin başka platformdan aldığınız bir resmi makale içinde kullanırsanız, arama motoru nezdinde bu da bir intihal türüdür. Özetle SEO performansı yüksek bir makale oluşturmak için özgün resim, özgün metin ve özgün video kullanmanız önerilir.

3. Kullanıcıları Göz Ardı Etmek

Web siteleri strateji oluştururken sadece kendi amaçları ya da Google isteklerini göz önünde bulundurursa kullanıcı deneyiminde sınıfta kalır. Nitekim içerik üretiminde hedef kitle kullanıcılardır. Onların beklentileri göz önüne bulundurulmalı. Okuyucu ne amaçla yazıyı okuyor? Ürün mü satın alacak? Bilgi edinmek mi istiyor? Fikre mi ihtiyacı var? Kendi hedef kitlesini iyi tanıyan web sitelerinin başarılı olma düzeyi her zaman daha yüksektir.

4. Niteliksiz İçerik

SEO’yu olumsuz etkileyen faktörler genelde kulaktan dolma hatalı bilgilerden kaynaklanıyor. Ne kadar çok yazarsan o kadar iyi sıralama alırsın bilgisi de bu hataların başında geliyor. Elbette makalede kelime sayısının algoritmaya etkisi vardır. Anca bilgi nitelikli değilse, binlerce kelime yazsanız bile Google’da yayılımı minimum seviyede olacaktır. Yani vakit ve emek kaybından öteye gidilemez.

En Sık Yapılan SEO Hataları- Sıfır Yazılım

5. Mobil ve Hız Optimizasyonu Yapmamak

SEO stratejisinde mobil ve hız optimizasyonlarını ihmal etmek, sıralama kaybı yaşamanın temel faktörleri arasında gösterilir. Bilindiği gibi günümüzde web kullanım araçlarının %85’den fazlası mobil cihazlardan gerçekleşiyor. Bu da tasarımsal olarak mobil aygıtlara uyumlu olmayı zorunlu kılmaktadır. Elbette günümüzde onlarca farklı ekran ölçüsünde akıllı telefon kullanılıyor. Optimizasyonu olmayan içeriklerde taşmalar, kaymalar ve bunun gibi nice sorun ortaya çıkıyor.

SEO’da mobil optimizasyon bir tercih değil, aksine zorunluluktur. Google, kullanıcı deneyimlerine büyük önem verir. Kötü tasarlanmış bir site kötü kullanıcı deneyimi yaratacağından arama motorunda sıralamalar düşüşe geçer.

Mobilden siteye girişlerde kullanıcıların iyi bir görüntüyle karşılaşması istenir. SEO stratejisinde de bu adım çok önemli. Özellikle görsellerin, video ve metinlerin telefon ekranına uygun ölçülerde olması performans açısından önemli bir faktör. Nitekim Google sıralama konusunda da bu etkeni göz önünde bulunduruyor.

İPUCU: Günümüzde WordPress tabanlı hem web hem de mobil dostu harika tasarımlar var. Tercih edilecek olan tasarımın mobil uyumlu olduğundan emin olun. Ayrıca hız konusunda da standartları karşılaması gerektiğini unutmayın.

6. Header Tags Kullanımında Yanlış Strateji

Makale başlıklarında doğru biçimlendirmeyi kullanmamak, bir web sitesini arama sıralamalarında oldukça geriye düşüren hatadır. Haliyle Header Tags kullanımını kesinlikle SEO’yu olumsuz etkileyen faktörler arasında göstermek gerek. Başlıklar “H1, H2, H3 ve H4…” şeklinde ifade edilir. Ana başlık H1, alt başlık H2 şeklinde devam eder. Bu konuyu SEO uyumlu içerik üretmenin 10 altın kuralını anlattığımız makalemizde de detaylarıyla bulabiliyorsunuz.

Hatalı başlık kullanımı yazıyı sadece Google sıralamasında geriletmez, aynı zamanda kötü kullanıcı deneyimi de yaratır. Örneğin, son derece karmaşık şekilde başlıklardan oluşan bir içerikte okuyucu zorlanabilir. Günümüz internet dünyasında sayısız emsal web sitesi olduğu düşünülünce, muhakkak kuyucunun dikkatini çekecek başlıklar kullanılmalıdır.

7. Meta Kısmını Görmezden Gelmek

SEO kurallarından biri Meta kısmının doldurulmasıdır. Meta, web sitelerinin arama performansını, görünürlüğünü ve organik erişimini arttıran faktördür. Bu kısım hem arama motoruna içeriği doğru tanıtmak hem de kullanıcıların ilgisini çekmek adına önem arz eder. 3 ana gruba ayrılır: Meta başlık, Meta açıklama ve Meta etiketler.

  • Meta Başlıklar: Arama sonuçlarında en yüksek ölçekte görünen ve tıklanabilir özellikteki alandır. Yazının ana başlığı aynı zamanda Meta başlığıdır. İçeriğin kısa ve öze şekilde özeti sunar.
  • Meta Açıklamalar: Arama sonuçlarında başlığın hemen altında görünen metin alanıdır. İçeriğin geneli hakkında birkaç cümleyle özet sunar. Okuyucunun dikkatini çekmek adına çok kritik öneme sahiptir.
  • Meta Etiketleri: Diğer adıyla Meta Tag olarak bilinir. İçeriği tanımlayan bir dizi kelime öbeğidir. İçerik konusu, anahtar kelimesi ve içerik başlığı gibi değerli bilgileri temin eder.

Kullanıcı Arama Niyeti- Sıfır Yazılım

8. İç ve Dış Bağlantı Kullanmamak

Makalelerde iç ve dış bağlantı kullanımını ihmal etmek SEO’yu olumsuz etkileyen faktörlerin başında gösterilir. Gerek arama motoru görünümü gerekse de kullanıcı deneyimini negatif seviyeye çeker. İçerik hiyerarşisi dahilinde köprüler kurarak, kullanıcı ve arama motorlarına rehberlik etmek mümkün. Dahili bağlantı site içinde yeni içerikler keşfedilmesine yardımcı olur. Dış bağlantı ise, kaynakça gösterimi ile içeriğinin kalitesini ve otoritesini güçlendirir.

Bağlantı yani “backlink” stratejisini oluştururken bağlantıyla alakalı metnin alaka düzeyi yüksek olmalı. “Şu linke tıklayın”, “hemen inceleyin” gibi kalıp terimler kullanmak, Google algoritmalarına takılan detaylar olduğu için SEO’yu olumsuz etkileyen faktörler arasına girer. Metnin alaka düzeyi yüksek olması, o bağlantıdan verim almayı da sağlayacaktır.

9. Kalitesiz Backlink Alımı

SEO stratejisinde yapılacak en büyük hatalardan biri kalitesiz backlink alımıdır. Çünkü siteye gelen dış bağlantılar, o sitenin arama sıralaması, arama motoru görünümü ve tıklanma sayısını ciddi seviyede tayin ediyor. Düşük kalite ve yüksek spam niteliğinde olan her bağlantı web sitesinin otoritesi için risk oluşturur. Daha önce kaleme aldığımız B2B SEO stratejileri içeriğimizde konuyla alakalı faydalı bilgiler edinebilirsiniz.

10. Düzensiz İçerik Üretimi

SEO’yu olumsuz etkileyen faktörler listesinde son olarak düzensiz içerik üretiminin yarattığı negatif etkiyi vurgulayacağız.

SEO’yu Kötü Etkileyen Unsurlar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Web sitelerinde SEO’yu olumsuz etkileyen faktörleri buraya kadar detaylarıyla anlattık. Arama motorlarında sürdürülebilir bir başarı ve kullanıcı memnuniyetini arttırmak için yapılmaması gereken hatalara değindik. Son olarak popüler sorularınıza kısaca yanıt vereceğiz.

a)     Sık içerik üretmek SEO’yu kötü etkiler mi?

Google, düzenli içerik üreten sitelere pozitif yaklaşım sergiler. Sık içerik üretmenin web sitesine faydası vardır. Fakat çok aşırıya kaçmanın da zararı olur. Örneğin günde 20 tane içerik girmek, siteye zarar verebiliyor. Genelde günde 1 – 2 içerik girmek istikrarı gösterir.

b)     Kaç kelime yazarsam SEO olumsuz etkilenir?

SEO’yu olumsuz etkileyen faktörler arasında kelime sınırlandırması yoktur. İçerik ne kadar kelimeye ihtiyaç duyuluyorsa limitsiz şekilde yazılabilir.

c)      Her siteden backlink alınır mı?

Her siteden dış bağlantı alımı yapılmaz. DA PA değerlerine ve spam oranına bakılmalıdır. Bu konuda profesyonel destek alabilirsiniz.

SEO'yu Olumsuz Etkileyen Faktörler

Kendi kanalını kurarak kitlelere ulaşmak ve bunu bir kazanç yapısına dönüştürmek isteyenler YouTube kanalı açma rehberine ihtiyaç duyuyor.

Site yöneticileri dönem dönem WordPress’te cache nasıl temizlenir sorusuna yanıt bulmak istiyor. Özellikle bu ihtiyaç, site üzerinde bir

Stoksuz E-ticaret modeliyle kazanç elde etme, online dünyada para kazanmanın en güvenli ve risksiz yöntemlerinden biridir. Minimum risk,

İnsan, gündelik yaşamında aktif kullandığı birçok araç ve donanımı ara ara kontrol eder. SEO Audit de aktif bir

Doğru ve etkili SEO title yazma web sitesinde tıklanma oranlarını yükselten bir metriktir. Fakat web siteleri için içerik

Teknolojinin geldiği noktada e-ticaret arenasına sürekli yeni seçenekler giriyor. Dropshipping iş modeli de internet üstünden satış yapmada son

WhatsApp
Merhabalar 👋
SEO’yu Olumsuz Etkileyen Faktörler hakkında daha fazla bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.